Bieżące informacje

Nowa strona microlife.pl jest już online. Prosimy o informacje i komentarze.
Więcej..


Oprogramowanie WatchBP dla Windows XP, Vista, 7, 8, 8.1 Jest już dostępne. Więcej..


Jak prawidłowo dokonywać pomiarów w domu? Więcej.. 

Najbliższe wydarzenia

Only for Distributors

Woda w pokarmach

Woda nie tylko zaspokaja pragnienie, ale także rozpuszcza jedzenie i pomaga w łatwym przełykaniu pokarmów (ślina) i rozpuszczaniu składników smakowych, uwydatniając w ten sposób smak niektórych potraw. Poza tym, rozcieńcza szkodliwe składniki, które mogły zostać przypadkowo spożyte.

Podczas gotowania woda używana jest w celu zmiękczenia i utrzymania smaku potraw (np. ryżu, ziemniaków) oraz łatwego mieszania składników.

Poniższa tabela ukazuje procentową zawartość wody, w niektórych pokarmach i napojach.

Jabłka
85%
Banany
76%
Masło
20%
Jaja          
74%
Miód             
15%
Gotowane ziemniaki   
71%
Pomiadory         
93%
Melon        
93%
   
Sok jabłkowy      
88%
Piwo
90%
Sok z żurawiny
86%
Sok winogronowy     
85%
Sok pomarańczowy      
88%